Dit vergeet jij ook altijd als je naar festivals gaat - Earsafety Sound Protection Webshop

Dit vergeet jij ook altijd als je naar festivals gaat

Wat de meeste mensen vergeten mee te nemen naar festivals!
11 April 2017

Het festivalseizoen staat weer voor de deur.

Het festivalseizoen staat weer voor de deur. Tickets in the pocket, tassen gepakt, boodschappen gedaan, teveel mensen in een te kleine auto de zomer tegemoet. We zijn er weer helemaal klaar voor. Maar is dat wel zo? Heb je wel alles mee wat je mee moet nemen? Het antwoord is helaas nog te vaak: nee. De reden dat we naar festivals gaan is natuurlijk voor het overgrote deel de muziek. Bands, dj’s, singer/songwriters. Muziek die behoorlijk hard staat. Te hard. Zo hard dat veel jongeren (en volwassenen) zonder dat ze het beseffen een fikse gehoorbeschadiging oplopen of zelfs al hebben. In het kader van voorkomen is beter dan verhelpen, is goede gehoorbescherming dus een absolute must. En precies dat is wat veel mensen niet meenemen, dragen of zelfs maar aan denken.


Wat zijn de gevolgen van gehoorschade?

Blootstelling aan geluid kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. De gevolgen van gehoorschade door festivals zijn enorm. In het begin kun je bijvoorbeeld moeite te krijgen om te bepalen waar het geluid vandaan komt, (groeps)gesprekken of woorden soms niet goed meer verstaan of de indruk krijgen dat mensen aan het mompelen zijn.

Het kan ook leiden tot o.a. slaapproblemen en stress reacties. Deze effecten kunnen dan weer aanleiding geven tot hoge bloeddruk en verhoging van stresshormoonniveaus cortisol, die het risico op hart- en vaatziekten en op psychische aandoeningen verhogen. Het heeft ook een negatieve invloed op de leerprestaties. Daarnaast zijn er tinnitus (oorsuizen), hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid), concentratieproblemen, een verschil in de waarneming van tonen in het ene oor ten opzichte van het andere oor (diplacusis) en een vervormde waarneming van geluid (distortie).

Goede gehoorbescherming voorkomt gehoorschade

oordopjes tegen gehoorschade

Oordopjes tegen gehoorschadeIn de industrie is gehoorbescherming verplicht. Werknemers moeten bij 85 decibel verplicht bescherming dragen. Dit is bij wet geregeld. De nadruk op bescherming in de horeca en op festivals is er echter bijna niet terwijl daar het geluid vaak ver boven de 100 decibel staat de knallen. Het bewustzijn onder festivalgangers en dancingbezoekers aangaande oordoppen is minimaal. Hier en daar worden wel de schuimrubberen doppen aangeboden, maar dit verpest de muziekbeleving. Goede op maat gemaakte oordoppen zorgen dat je oren beschermt zijn, de muziek nog steeds mooi en helder klinkt en je vrienden gewoon verstaanbaar zijn. Erg handig als je bijvoorbeeld drinken wilt gaan halen voor ze en niet met 4 bier terug komt in plaats van 5 cola.

Veel festivals hebben ‘stamgasten’. Mensen die jaar na jaar terugkomen, dan wel vanwege de fantastische sfeer, dan wel vanwege de altijd geweldige line up. Zou jij niet heel graag al die jaren nog ongestoord willen genieten van al die mooie muziek? Goede gehoorbescherming op maat, helemaal aan jouw oren aangepast, met een goed filter, kan dit voor jou doen. De muziek klinkt prima en je verstaat mensen nog beter dan zonder het dragen van oordoppen. Ze hoeven ook niet meer in je oor staan schreeuwen want dat is niet meer nodig om ze te verstaan. Andere voordelen zijn natuurlijk ook aan de orde. Denk aan bijvoorbeeld verkeersveiligheid (het horen van een ambulance), thuis bezoek krijgen (de deurbel niet horen), of in een groep het gesprek mee kunnen krijgen (tijdens een verjaardag of in een belangrijke vergadering op je werk).


Laat het niet te ver komen! Bescherm jezelf en geniet nog jarenlang van jouw favoriete muziek. Dus, tickets in the pocket, tassen gepakt, boodschappen gedaan, én je oordoppen mee de zomer tegemoet.


Wil jij weten hoe je gehoorschade kunt voorkomen? Laat je door mij persoonlijkvrijblijvend telefonisch adviseren.

(Lees hier het blog “14 signalen van gehoorschade”)



oordoppen voor muziek